Een dag uit het leven van een monteur

De komende maanden zal ik een stukje schrijven over de werkzaamheden van onze monteurs. Mijn naam is Sietske Wardenaar. Normaal werk ik als personeelsbegeleider en administratief medewerkster op het kantoor. Hopelijk krijgt u op deze manier een nog beter beeld bij al onze werkzaamheden.

Vandaag loop ik mee met Jessy Verwey. Hij is een jonge monteur met al jaren ervaring. Zijn specialisme is het vervangen van cv-ketels.
In Bouw7 (het bouwmanagement software pakket waar wij mee werken) kijk ik voor vertrek naar welk adres ik precies moet. Ik zet het adres in de routeplanner op mijn telefoon, zet de telefoon in de houder op mijn stuur en ga op pad. Waar zal ik terecht komen vandaag?

Dat vind ik een leuk aspect van het werk van mijn collega’s. Het is afwisselend en je komt in zoveel verschillende situaties terecht. Het is een flinke fietstocht. 55 minuten volgens de routeplanner. En het is best heftig weer. Het is koud en waait hard. Gelukkig regent het niet. Ongeveer halverwege krijg ik een telefoontje van Jessy. Hij vraagt of hij me moet komen halen omdat het zo’n rottig weer is. Attent hoor. Maar het gaat prima en ik besluit gewoon nog even door te fietsen. Met een elektrische fiets gaat dat ook goed. Ik word beloond. Ineens zie ik een ooievaar zitten op een lantaarnpaal naast het fietspad. En iets daarna gaat de zon heerlijk schijnen. Na een prachtige tocht, kom ik aan op de bestemming. De bewoners begroeten me allerhartelijkst met drinken en lekkers en zijn erg te spreken over de opzet van deze dag dat ik mee loop met Jessy. Ze vinden het een erg goed plan van ons bedrijf. Jessy vertelt dat hij het water al uit het gehele systeem heeft gehaald met de waterstofzuiger. We moeten gelijk even naar de bus om wat spullen te pakken. Wat een opgeruimde bus!! Terug in het huis gaan we naar de plek waar alle leidingen bij elkaar komen. We gaan ervoor zorgen dat de vloerverwarming van beneden en de verwarming van boven het blijven doen terwijl wij kunnen werken aan de radiatoren beneden. We doppen het gedeelte van de bovenverwarming af. Zo koppel je het boven gedeelte los van het verwarmingssysteem beneden zonder iets stuk te maken. De vloerverwarming is al een eigen systeem. Als heel de klus klaar is, kun je het zo weer aan elkaar maken. In de tussentijd zitten de mensen heerlijk in de warmte boven. Wat een service. Ik mag de thermostaat eraf halen en Jessy monteert ‘m tijdelijk aan de cv-ketel zodat de thermostaat niet in het koudste gedeelte van het huis hangt. Dan moet het gedeelte van het verwarmingssysteem van de bovenverdieping weer gevuld worden anders werkt het natuurlijk niet. Beetje water erin met de vulslang, stekker van de ketel erin zodat de pomp gaat draaien en dan steeds meer water erbij tot de druk op 2.0 bar staat. Dan moet het systeem ontlucht worden, weer gevuld etc. etc.

Als dat allemaal geregeld is, kunnen we aan de slag met de radiatoren. Deze moeten eraf. Het zijn er drie. Ik zal het proces beschrijven van één radiator. Dit gaat echter bij alle drie hetzelfde. Eerst het water eruit halen. Dan de radiator loshalen van de leiding. En dan de beugels losmaken. De radiator komt van de muur. We vangen ‘m samen op. Best zwaar! Jessy pakt het zo op en sjouwt de radiator naar een plek in de tuin waar die kan staan tot het wordt afgevoerd. Dan moeten de oude steunen nog van de muur. Dat kan ik mooi doen.

Daarna gaan we de voorbereidingen doen voor het ophangen van de radiator. Ik ontdek iets leuks; een hartje op de muur. Dit blijkt het teken te zijn voor het hart van de radiator. Te leuk dat dit echt een hartje is. Hieronder moeten we gaan meten. Het wordt een radiator met midden aansluiting. Het is de bedoeling dat we 10 cm boven de vloer meten en 2,5 cm aan beide kanten van het hart.

Dan moet er gehakt worden. Een deel van de vloer moet open en een stukje van de muur. Wat een herrie en stof. De plek waar nu de leidingen uit de vloer komen, is niet de juiste plek voor de nieuwe radiator. De leidingen moeten dus verlengd worden. Er moeten koppelingen op om het oude stuk leiding te verbinden met de nieuwe leiding. Dit doen we eerst. Dan knippen we een stuk Rehau leiding van de rol. Dat is flexibele leiding.

En dan moet die nieuwe leiding aan de koppeling worden bevestigd. Dat gaat echt heel handig. Met een speciaal apparaat ga je de opening van de leiding optrompen (wijder maken) en met een ander apparaat knijp je de slang met een speciaal hulsje aan de koppeling. Ingenieus systeem en erg leuk om te doen.

De leidingen moeten worden gekruist want ze zitten verkeerd om. Jessy vertelt dat rood meestal de toevoer is (warm water) en blauw meestal de retour/afvoer (koud). Retour moet altijd rechts. Dit kruisen mag alleen omdat er geen waterleiding gekruist wordt. Als beide leidingen verlengd zijn en vastzitten aan de grond (gebeugeld), gaan de pijpjes erop en dan is het passen, meten en afstellen zodat ze precies 5 cm uit elkaar zitten en waterpas hangen. Dat is een heel karwei.

Als het gelukt is, neemt Jessy nog wat voorzorgsmaatregelen zodat de pijpjes goed blijven zitten wanneer de stucadoor en de schilder komen. Als deze geweest zijn, kunnen de nieuwe radiatoren aangesloten worden op deze pijpjes. Dat zal ik niet meer meemaken, maar het was een heel leerzame dag!