Een dag uit het leven van een monteur

De komende maanden zal ik een stukje schrijven over de werkzaamheden van onze monteurs. Mijn naam is Sietske Wardenaar. Normaal werk ik als administratief medewerkster op het kantoor. Hopelijk krijgt u op deze manier een nog beter beeld bij al onze werkzaamheden.

Vandaag loop ik mee met Rob van der Heiden. Hij is allround monteur, gaat bij klanten langs voor werkopnames en maakt offertes. Ook ondersteunt hij de andere monteurs wanneer dit nodig is.

Zodra we in de bus zitten, krijgen we een telefoontje van een collega van ons. Hij is bij een klant bezig om een lekkage op te lossen bij een cv-leiding. De bestaande stalen koppeling lekt en moet vervangen worden. Er is echter geen beweging in te krijgen. Ook heeft de klant een verstopte douche afvoer. Alleen de ontstoppingsveer gaat niet de afvoer in. Hulp van Rob is dus gewenst. Rob kijkt in z’n planning op Bouw7 op zijn mobiele telefoon. Het kan! Het noodteam is onderweg. De stalen koppeling zit inderdaad flink vast. Na een gezamenlijke krachtsinspanning lukt het. Op naar de douche. Rob weet een handig trucje. Hij zet de schroeftol op de veer. De ontstoppingsveer draait en zoekt zo een weg naar beneden om vuil te verwijderen. Metersdiep gaat de veer de afvoer in en komt er met haren aan weer uit. Dan wordt de afvoer schoon gezogen met een speciaal apparaat. Dat ruikt niet erg fris moet ik zeggen, maar het helpt wel. Ook wordt de afvoer nog schoongespoeld met water. Pas op Rob, je zet bijna de douche aan boven je ?.
Na het handen wassen bij het buskraantje, gaan we weer de bus in. Wat zit dat goed zo’n bus, lekker ruim en hoog. Rob wordt gebeld door een andere collega. Die wil even toetsen of zijn ideeën van aanpak kloppend zijn voordat hij ze gaat uitvoeren. Slim om even feedback te vragen. Goed om te merken dat mijn collega’s onderling contact hebben en elkaar helpen waar het nodig is. Samen gaat het toch vaak beter dan alleen.

We gaan op weg naar een klant die graag een offerte wil voor een zinken goot. Nadat we hebben aangebeld en er is open gedaan, blijkt dat de klant licht tapijt op de trap heeft liggen. Rob doet snel zijn schoenen uit voor hij naar binnen gaat. Ik volg zijn voorbeeld en ga gauw achter hem aan. Rob heeft z’n schoenen alweer aan en staat op het balkon. Hij bekijkt de situatie, schrijft bijzonderheden op, maakt foto’s en meet globaal het aantal meters op. Hij deelt z’n bevindingen met de klant en deze is het er helemaal mee eens. Dus schoenen weer uit, huis door en schoenen weer aan. Rob kijkt nog een laatste keer naar de goot. Alles is genoteerd. We kunnen weer door naar de volgende klant.
Nog drie opnames staan er gepland voor vandaag. We zullen deze middag boffen met mooie huizen. Ze zijn alle drie prachtig!
Eerst naar een loft in een verbouwd weeshuis. Wat een bellen, gangen en prachtige binnentuin. De bewoner van de loft heeft een lekkage gehad in z’n badkamer. Deze lekkage is een tijdje geleden verholpen en nu wil de eigenaar graag een offerte voor het opknappen van de badkamer. Na een kort gesprekje met de eigenaar over zijn wensen, bekijkt Rob de situatie, schrijft hij bijzonderheden op, maakt hij foto’s en meet hij de badkamer globaal op.

We moeten naar Wassenaar voor de volgende opname. Naar een huis waar collega’s al aan het werk zijn op het dak. Het is een prachtig Oostenrijks ogend huis. Onze collega’s hebben net pauze. Onder een afdak op het tuinmeubilair zijn ze aan het eten. Rob en ik sluiten aan voor onze lunch. Daarna is de bewoner van het huis klaar met zijn online vergadering en kunnen we starten met de opname. We gaan naar de kelder. Meneer wil graag over op een systeem met alleen een cv-ketel en vloerverwarming. Ook zou hij graag zien dat de oude leidingen verwijderd worden. Hij wil graag van alles en nog wat vragen aan Rob. Rob legt het allemaal geduldig uit. Samen komen ze tot een optimaal plan. Een offerte kan gemaakt gaan worden. Maar dit was nog maar het eerste deel van de opname. Onze klant zou graag alle pvc hemelwaterafvoeren laten vervangen door zinken afvoeren. Dit ziet er mooier uit. Rob gaat de situatie in kaart brengen en gelijk bespreken met mijn collega’s die al aan het werk zijn bij dit huis. Ondertussen kan ik de klant ook helpen. Op kantoor regel ik namelijk onder andere de afspraken voor het onderhoud van de cv-ketels en de goten. En deze klant wil ook graag dat zijn dak boven de garage twee keer per jaar schoongemaakt wordt. Erg leuk om zo live bij het dak deze afspraak te maken.

Op naar de bus voor de laatste opname van vandaag. We komen aan bij een huis wat zo in de Efteling zou passen. Net een sprookjeshuis in het bos. De bewoonster vertelt wat er aan de hand is terwijl ze ons meeneemt door de verschillende kamers van het huis. Het verwarmingssysteem is heel oud en voldoet niet meer aan de wensen van de huidige bewoners. Rob schrijft alles op wat er moet gebeuren en voert gelijk de activiteiten uit die uitgevoerd kunnen voeren. Hij ontlucht verschillende radiatoren en vult de cv-ketel gelijk bij tot 1,8 bar. Met de bewoonster wordt afgesproken dat de werkzaamheden voor het optimaliseren van het systeem in het voorjaar worden gepland omdat het gezin dan een tijdje zonder verwarming moet zitten.

Terug op de zaak zetten we samen alle benodigdheden voor de zinken hemelwaterafvoeren voor het huis in Wassenaar op een lijst. Arnoud berekent wat de kosten gaan worden. Dit kunnen we dan nog op tijd doorgeven aan de klant en bestellen als de klant akkoord is. Het zou fijn zijn als mijn collega’s deze werkzaamheden nog kunnen uitvoeren als ze er toch al aan het werk zijn.

Ook maken Rob en ik samen offertes. Ik leer van Rob dat er sjablonen zijn in Bouw7 die hij hiervoor gebruikt. Hij opent het desbetreffende sjabloon en leest dan heel zorgvuldig of alles van de tekst klopt. Daarna gaat hij stap voor stap de offerte opstellen. Dit doet hij echt secuur en uitgebreid. Daarna is het afwachten of de klant de offerte accepteert. Is dit het geval dan kunnen de werkzaamheden ingepland worden.
Moe, maar wel weer een stuk wijzer geworden over het bedrijf stap ik op de fiets op weg naar huis. Ik bedenk me tijdens het fietsen hoe leuk het is als je constant huizen tegen komt waar je aan gewerkt hebt. Rob wees me tijdens de busritten op veel huizen waar hij gewerkt heeft. Hij weet ook nog wat hij had uitgevoerd of gerepareerd in welk huis. Dat zal ik nu waarschijnlijk ook hebben als ik een keertje toevallig langs deze huizen rijd die ik samen met Rob bezocht.