Een dag uit het leven van een monteur

De komende maanden zal ik een stukje schrijven over de werkzaamheden van onze monteurs. Mijn naam is Sietske Wardenaar. Normaal werk ik als administratief medewerkster op het kantoor. Hopelijk krijgt u op deze manier een nog beter beeld bij al onze werkzaamheden.

Vandaag liep ik mee met Jan Immers. Hij is onder andere gespecialiseerd in dakbedekkingen. Met meer dan 35 jaar ervaring weet hij echt heel veel van dakbedekking in alle soorten en maten en hij is heel enthousiast om erover te vertellen. Dit werkt aanstekelijk en ik heb dan ook een erg leuke en leerzame dag gehad.
Om ongeveer 9:15 uur kwam ik aan in de straat waar ik moest zijn. Het was een koude, maar mooie winterdag. Jan was er natuurlijk al. En ook mijn collega’s Chris (monteur) en Casper (monteur in opleiding). Jan vertelde dat hij zich bezig had gehouden met het ijsvrij maken van de goten en de controle of alles veilig was om die dag te werken. Veiligheid is natuurlijk van groot belang op het dak. Tijdens de heenreis maakte ik me ook best een beetje zorgen. “Hoe zou het zijn op het dak?” “Zal ik het eng vinden?” “Ik zal er toch niet afvallen?” Mensen uit mijn omgeving waarschuwden me ook vooraf: “Kijk je uit!”, “Pas je op dat je niet van het dak valt”.
Maar dit viel allemaal erg mee. Het was een speciale ervaring om via de steiger etage voor etage hoger te klimmen en eenmaal op het dak bleek het super veilig. Een mooie werkplek. Mijn tas werd omhoog getakeld met een speciaal aangelegd touw voor het omhoog en omlaag takelen van spullen.
Jan legde uit dat ze bezig zijn met een roevendak. Dit is een schuin aflopend dak waarvan de bedekking geheel bestaat uit zinken platen. Dit wordt niet heel vaak gebruikt voor totale daken. Vaker kom je bijvoorbeeld dakpannen, leien, bitumen of EPDM tegen.

Ik kon vandaag het gehele proces meemaken. Eerst gingen mijn collega’s alles opmeten aan de achterkant van het dak. Deze afmetingen zijn belangrijk omdat de ZinkUnie dan precies weet wat ze moeten maken. Zij verzorgen namelijk de grote platen zink waar de monteurs verder mee werken. Voor de voorkant van het dak waren deze platen al aanwezig en konden we ermee aan de slag. Eerst aftekenen, dan delen eruit knippen en de randen ombuigen. Daarna op de goede plaats neerleggen en vastschroeven. Daarna werd er aandacht besteed aan de details. Bijvoorbeeld de hoeken van de ramen. En heel belangrijk; de roeven. Deze worden gemaakt omdat zink gaat uitzetten en krimpen als het warmer en/of kouder wordt. Door de roeven kan dit ook zonder dat het zink kapot gaat of gaat kronkelen. Over de roeven heen komt een dekkap om het geheel waterdicht te maken. Als laatste kan alles aan elkaar gesoldeerd worden. Dit is een heel precies werk. Eerst voorbewerk erop, dan soldeer erbij en dan verhitten en er vooral voor zorgen dat je geen stukjes overslaat. Het was erg mooi om te zien dat mijn collega’s zo goed samenwerkten en op elkaar waren ingespeeld en dat de verschillende onderdelen goed in elkaar pasten en dat het zo snel één geheel werd. Ik heb geholpen waar ik kon, bijvoorbeeld met het aangeven van gereedschap, schroeven of dekkappen en het vasthouden van onderdelen.
Soms hielden we ook even pauze. Nog nooit heb ik mijn boterhammen gegeten op een ladder die op z’n kant is gelegd met een plankje erop. Maar ja, op het dak moet je toch een beetje improviseren. En de heren konden zelfs koffie en thee voor me verzorgen. Het was gezellig om mee te maken.

Na deze grote klus zijn we nog even langs een ander adres gegaan voor een klein spoedklusje. Er was lekkage bij mensen thuis. Waarschijnlijk afkomstig van een voeg bij de schoorsteen. En inderdaad. Jan ging even polshoogte nemen en had het snel gezien. Een voeg was niet helemaal waterdicht meer. Naar de bus, cement aanmaken, gereedschap verzamelen en weer het dak op. Voeg gedeeltelijk open maken, klemmetjes erin zetten om het lood goed op z’n plek te houden en opnieuw voegen. Weer tevreden klanten.
De laatste klus van Jan was in onze eigen werkplaats. Jan draagt zijn kennis graag over aan onze monteurs in opleiding. We hebben twee oefenopstellingen gemaakt voor onze monteurs in opleiding om te oefenen met het maken van verstekken. Erg belangrijk om te kunnen als je op het dak wilt werken, maar best ingewikkeld. Jan liet me ook zien dat je tegenwoordig ook zink kunt gebruiken waar een rubber band al in zit, voor het krimpen en uitzetten van het zink. Een moderne vorm van een roef dus eigenlijk. En zo was de cirkel mooi rond voor vandaag!